Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Violeta Orešković, Ukusi Mediterana

Treća sveska serijala Čarobna kuhinja
(lakše sa dijabetesom)

 

     
         
 

Promocija zbirke recepata
u poslastičari ''Mali princ''
u Beogradu

  Pred nam je treći nastavak ''Čarobne kuhinje'', s ljubavlju pripremljenog, kuvara gospođe Violete Orešković. Kombinacija lične zainteresovanosti za problem i respektabilnog znanja dovodi do rezultata koji čine pomak u rešavanju nekog problema. Monografije Violete Orešković biće godinama standard za izdradu kuvara u Srbiji.
Ishrana osoba sa dijabetesom već decenijama smatra se važnim delom terapije. Ali, čim se pojavila svest o značaju ishrane za ishod lečenja dijabetesa pojavila su se dva klinička pristupa, jedan koji je savetovao izbegavanje ugljenih hidrata a ishranu belančevinama i masnoćama i drugi koji je savetovao izbegavanje masnoća i mesa a ishranu ugljenim hidratima. Ova dva stava gotovo su se ciklično smenjivala poslednih stotinak godina. Ishrana u kojoj se izbegavaju ugljeni hidradrati u početku se zvala ''eskimska dijeta'' i majka jednog od najznačajnijih dijabetologa svih vremena Eliota Džoslina ovu dijetu celog života je držala i doživela pristojnu starost. Ova dijeta je kasnije (posle višedecenijskog osporavanja) nazvana Atkinsonovom dijetom i ispostavlo se da je, takođe, vrlo efikasna u redukciji telesne težine ali uz opterećenje bubrega i problemima koje osobe imaju da se ovog načina ishrane pridržavaju. Izbegavanje masnoća i belančevina a ishrana ugljenim hidratima postala je popularna kad je utvrdjeno da su seljaci u Africi koji se hrane sa jako malo belančevina i masnoća imaju bolje preživljavanje i tok tipa 2 dijabetesa od Amerikanaca i takva ishrana postala je dominantana u ishrani osoba sa dijabetesom.
Mediteranska ishrana pojavljuje se kao hibrid ova dva principa ishrane i dokazano je dobar način ishrane i osoba koje imaju i koje nemaju dijabetes. Mediteranska ishrana može se kombinovati sa ihranom koju savetujema osobama sa dijabetesom sada (ishrana ugljenim hidratima, izbegavanje masnoća a umerenu konzumaciju belančevina) ili se koristiti kao dominatna u ishrani.
Osnovni princip mediteranske ishrane je mala količina mesa u ishrani, riba i plodovi mora kao osnovni izvor belančevina, dosta povrća, voća i koštunjavog voća, upotreba maslinovog ulja i umerena upotreba alkohola. Recepti koji su pred nama vrlo su ukusan način da neko sledi principe mediteranske ishrane.
I naravno, i ova sveska drži se strukture koja se pokazala upešnom. Lepa fotografija gotove hrane, sastojci potrebni za izradu jela, uputstvo za pripremu, nutricioni sastav hrane i edukativna poruka uz recept.
Dijabetološki savez Srbije i ja lično preporučujemo ovu monografiju kako za čitanje tako i za svakodnevno kuvanje

Prim dr mr sc Miodrag Đorđević
 

 

 
             
               
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend