Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 9. jul 2010.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
     

Hladna supa od paradajza, crvene paprike i bosiljka
 

     
     
     
     

6 porcija supe i 12 tostova sa belim lukom

  • 167 kCal po porciji

  • Proteina 7 g

  • Masti 7 g, holesterola 11 mg (37% kalorija iz masti)

  • dijetnih vlakana 6 g

     
  Sastojci   Supa
  • 1 velika crvena babura
  • 1 kg iseckanog paradajza
  • 1 šolja paradajz sosa
  • ½ šolje pileće ili goveđe supe
  • 1 kašičica limunovog soka
  • prstohvat šećera
  • 10 svežih listića bosiljkaso i biber po želji
  • niskokalorijska pavlaka za garniranje
  • 10 iseckanih listića bosiljka za garniranje

Tost sa belim lukom

  • 1 baget od integralnog brašna, iseckan
  • 1 veliki čen belog luka
  • ¼ šolje maslinovog ulja
     
  Priprema  

Zagrejte rernu na 200 stepeni pa ispecite baburu da može da se oljušti (oko 10 minuta). Oljuštite je, očistite od semenki i iseckajte. Gnječite papriku, paradajz, sok od paradajza, supu i limunov sok dok se sve dobro ne sjedini. Dodajte 10 listića bosiljka i nastavite da gnječite. Poklopite i ostavite 2-3 sata ili tokom noći u frižideru. Servirajte garnirano iseckanim bosiljkom i pavlakom.
Tost sa belim lukom pripremite tako što ćete u maslinovo ulje u kome je čen belog luka zagrejati 3-4 minuta (dok ne dobije zlatnožutu boju), uljem namazati kriške bageta ispeći u rerni na 200 stepeni oko 5-7 minuta.
Servira se odmah sa rashlađenom supom.
 

     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend