Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 28. maj 2010.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
     

Piletina sa limunom u voku
- Prženje u voku -


Prženje u voku tradicionalno se vezuje za azijsku kuhinju ali je to način kuvanja koji omogućava zdravu ishranu jer brzo pripremanje hrane čuva hranljive materije u njoj a prženje na visokoj temperaturi malih komadića hrane, uz stalno mešanje, omogućava da hrana bude hrskava i ukusna uz malu količinu masti.
Pržiti u voku nije nikakva velika filozofija, potreban je samo veliki tiganj za koji se ne lepi hrana i varjača.

  • Meso ili plodove mora iseckati u komadiće veličine zalogaja pre marinade

  • Povrće iseckati u komadiće veličine zalogaja

  • Poređajte povrće prema redosledu pripremanja

  • Pomešajte sastojke u sosu pre početka kuvanja što omogućava da na kuvanje usmeritie nepodeljenu pažnju

  • Zagrejte prethodno dobro tiganj i ne stavljajte ulje dok nije sasvim vruć

  • Začinite ulje. Mnogi recepti zahtevaju dodavanje belog luka, đumbira, aleve paprike pre sipanja ulja

  • Izbegavajte preveliku količinu hrane u voku. U većini recepata manje je od pola kilograma mesa

  • I stalno pokrećite tiganj

Tri koraka ka uspešnom pripremanju hrane u voku

  1. Počnite sa marinadom. Većina recepata traži da se meso pre pripremanja desetak minuta drži u marinadi. To popravlja ukus i povećava sočnost. Često se dodaje kukuruzni skrob, soja sos i pirinčano vino

  2. Koristite pravu vrstu ulja. I kad se koristi tiganj koji ne lepi hranu, potrebna je mala količina ulja. Ulje treba da izdrži vrlo visoku temperaturu pa je kanola ulje (ulje od repice) najupotrebljavanije mada neki recepti traže druga, specifična ulja ali to nisu ulja koja zamašćuju tiganj već ulja koja daju ukus jelu

  3. Dodajte u jela svoje omiljene sastojke. Jedna od glavnih prednosti kuvanja u voku je mogućnost pripremanja hrane sa povrćem koje tokom ne gubi boju i hranljive sastojke. Brokoli, karfiol, komadići šargarepe, zelena boranija, tikvice, plavi patlidžan, pečurke, spanać, sva ta hrana dobro se prži u voku. Jedini trik je u tome da povrće kome treba duže pripremanje ranije stavite u vok. Ono koje je potrebno samo malo zagrejati stavite na kraju pripremanja. I voće se može pržiti i neki recepti uključuju mango, mandarine, ananas i slično.

     
     
     
     

4 porcije

  • 225 kCal po porciji

  • Proteina 27 g

  • Ugljenih hidrata 14 g

  • Masti 6 g, holesterola 63 mg

  • dijetnih vlakana 3 g

     
  Sastojci  
  • 1 limun
  • ½ šolje pileće supe
  • 3 kašike soja sosa
  • 2 kašike kukuruznog skroba
  • 1 kašika ulja od repice
  • pola kilograma pilećih grudi bez kosti i kožice, iseckanih na komadiće od 2 cm
  • oko 300 g pečurki iseckanih na polovine ili četvrtine
  • 1 šolja dijagonalno isceckanih šargarepa
  • 2 šolje mladog graška u mahuni
  • 1 veza mladog crnog luka iseckanog u komadiće od oko 2 cm (odvojena perca)
  • 1 kašika isekcanog belog luka
     
  Priprema  

Izdvojte oko 1 kašičicu limunovog ''mesa'' i ostavite na stranu. Iscedite limun i 3 kašike soka pomešajte sa supom, soja sosom i skrobom u manjoj posudi.
Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednoj toploti. Dodajte piletinu i pecite uz mešanje 4-5 minuta. Presipajte na tanjir a u tiganj dodajte pečurke i šargarepu i pržite oko 5 minuta. Dodajte grašak, beli deo mladog luka, beli luk i sačuvano ''meso'' limuna. Pržite, uz mešanje, oko pola minuta. Sipajte mešavinu supe u tiganj i pržite i dalje naredna 2-3 minuta dok se smesa ne zgusne. Dodajte piletinu, perca mladog luka osatak limunovog soka i kuvajte, uz mešanje, još minut do dva.
 

     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend