Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 15. maj 2010.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
     

Povrće u voku
- Prženje u voku -


Prženje u voku tradicionalno se vezuje za azijsku kuhinju ali je to način kuvanja koji omogućava zdravu ishranu jer brzo pripremanje hrane čuva hranljive materije u njoj a prženje na visokoj temperaturi malih komadića hrane, uz stalno mešanje, omogućava da hrana bude hrskava i ukusna uz malu količinu masti.
Pržiti u voku nije nikakva velika filozofija, potreban je samo veliki tiganj za koji se ne lepi hrana i varjača.

  • Meso ili plodove mora iseckati u komadiće veličine zalogaja pre marinade

  • Povrće iseckati u komadiće veličine zalogaja

  • Poređajte povrće prema redosledu pripremanja

  • Pomešajte sastojke u sosu pre početka kuvanja što omogućava da na kuvanje usmeritie nepodeljenu pažnju

  • Zagrejte prethodno dobro tiganj i ne stavljajte ulje dok nije sasvim vruć

  • Začinite ulje. Mnogi recepti zahtevaju dodavanje belog luka, đumbira, aleve paprike pre sipanja ulja

  • Izbegavajte preveliku količinu hrane u voku. U većini recepata manje je od pola kilograma mesa

  • I stalno pokrećite tiganj

Tri koraka ka uspešnom pripremanju hrane u voku

  1. Počnite sa marinadom. Većina recepata traži da se meso pre pripremanja desetak minuta drži u marinadi. To popravlja ukus i povećava sočnost. Često se dodaje kukuruzni skrob, soja sos i pirinčano vino

  2. Koristite pravu vrstu ulja. I kad se koristi tiganj koji ne lepi hranu, potrebna je mala količina ulja. Ulje treba da izdrži vrlo visoku temperaturu pa je kanola ulje (ulje od repice) najupotrebljavanije mada neki recepti traže druga, specifična ulja ali to nisu ulja koja zamašćuju tiganj već ulja koja daju ukus jelu

  3. Dodajte u jela svoje omiljene sastojke. Jedna od glavnih prednosti kuvanja u voku je mogućnost pripremanja hrane sa povrćem koje tokom ne gubi boju i hranljive sastojke. Brokoli, karfiol, komadići šargarepe, zelena boranija, tikvice, plavi patlidžan, pečurke, spanać, sva ta hrana dobro se prži u voku. Jedini trik je u tome da povrće kome treba duže pripremanje ranije stavite u vok. Ono koje je potrebno samo malo zagrejati stavite na kraju pripremanja. I voće se može pržiti i neki recepti uključuju mango, mandarine, ananas i slično.

     
     
     
     

4 porcije

  • 67 kCal po porciji

  • Proteina 3 g

  • Ugljenih hidrata 10 g

  • Masti 17 g,

  • holesterola 2,7 mg

  • dijetnih vlakana 3 g

     
  Sastojci  
  • 2 kašike sezamovog ulja
  • 1 1/3 šolje cvetića brokola
  • 1 1/3 šolje cvetića karfiola
  • 1 1/3 šolje šargarepe, dijagonalno iseckane
  • 1/3 šolje supe od povrća (i više ako je potrebno)
  • 1 kašičica izgnječenog ili iseckanog belog lukaž
  • ½ kašičice izgnječenog svežeg đumbira (ili 1/8 kašičice suvog)
  • 2 kašičice blagog soja sosa
  • 1 kašičice kukuruznog skroba razmućenog u kašiki vode
     
  Priprema  

Zagrejte vok ili veći tiganj na koji se ne lepi hrana na srednjoj vatri, dodajte sezamovo ulje i pržite povrće oko 1 minut.
Dodajte u supu, beli luk, đumbir i mešaje da se sjedini i kuvajte oko 4 minuta uz stalno mešanje. Dodajte još supe ako je potrebno.
Smanjite vatru na slabo, povrće u voku gurnite u stranu i dodajte soja sos i mešavinu skroba. Mešajte dok se ne zgusne (oko minut).
Umešajte povrće sa sosom.
 

     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend