Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 2. april 2010.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
     

Đuveč od bamije

     
     
     
      Bamija je biljka iz porodice hibiskusa i to je povrće sa Orijenta koje uspeva i u našim krajevima. Smatra se da ima i afrodizijačka dejstva. To je grmolika biljka, visine od oko 60 cm a može porasti i više ako ima prostora. Stablo i grane su crvenkaste boje sa oštrim dlačicama koje mogu izazvati alergije. Cvet je zlatno žute boje, zvonastog izgleda i svaki svet traje samo jedan dan. Sa berbom se počinje nekoliko dana posle cvetanja jer plodovi brzo sazrevaju. Plodovi se beru svaka 2-3 dana a redovnom berbom pospešuje se prinos. Berba traje do prvih mrazeva. Bamija sadrži vitamine A i C i dobar je izvor gvožđa i kalcijuma. Sadrži skob, nešto masnoća i riboflavin. Bamija je rasprostranjena u istočnjačkim kuhinjama, Africi, jugu SAD i balkanskim zemljama.
Bamija se može kupovati sveža i suva. Kada se kupuje sveža paziti da ne bude duža od 3 cm jer je to bolja što je kraća. Sveža bamija čisti se oštrim nožem tako što joj se odstrane nepotrebni delovi (peteljka i kapica). Prilikom čišćenja paziti na mahunu jer ako se ošteti može iscureti sluz koja daje specifičan miris i pomaže zgušnjavanju jela. Opranu svežu bamiju treba dobro osušiti od vode.
Ako se kupuje sušena bamija, voditi računa da posle namakanja znatno poraste. Obično se prodaje u đerdanima od kojih je svaki težak oko 5 g. Bamija je spremna za korišćenje čim se poveća posle namakanja.
Prilikom kuvanja paziti da se ne raskuva jer će se raspasti.
 
     
  Sastojci  
  • 300 g sveže ili 30 g sušene bamije
  • 800 g svinjskog mesa od plećke
  • 200 g crnog luka
  • 200 g pirinča
  • 200 g svežeg paradajza
  • 200 g zelene paprike
  • 8 g aleve paprike
  • 100 g masti
  • 2 g soli
  • ¼ kocke supe
     
  Priprema  

Svinjetinu operite i isecite na 8 komada. Luk sitno iseckajte i na 80 g vrele masti popržite dok ne dobije zlatnožutu boju. U to dodajte alevu papriku i meso, posolite i pirjajte uz dolivanje vode, da meso ostane napola mekano. Pirinač propržite na 20 g masti da postane staklast. Tada složite đuveč (u zemljane ovalne posude, jedna veća ili četiri male) - meso u sredini, a oko njega pirinač. Bamiju prokuvajte u slanoj vodi i ocedite. Zelenu papriku bez semena izrežite na šire kolutove, a paradajz na 4 do 6 kriški. Oko mesa složite bamiju, na nju zelenu papriku, a na ovu paradajz. To zalijte ključalom slanom vodom u kojoj ste rastopili kocku za supu i pecite u srednje vrućoj pećnici oko sat i po.
 

     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend