Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 26. mart 2010.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
     

Zapečena bamija sa jagnjetinom

     
     
     
      Bamija je biljka iz porodice hibiskusa i to je povrće sa Orijenta koje uspeva i u našim krajevima. Smatra se da ima i afrodizijačka dejstva. To je grmolika biljka, visine od oko 60 cm a može porasti i više ako ima prostora. Stablo i grane su crvenkaste boje sa oštrim dlačicama koje mogu izazvati alergije. Cvet je zlatno žute boje, zvonastog izgleda i svaki svet traje samo jedan dan. Sa berbom se počinje nekoliko dana posle cvetanja jer plodovi brzo sazrevaju. Plodovi se beru svaka 2-3 dana a redovnom berbom pospešuje se prinos. Berba traje do prvih mrazeva. Bamija sadrži vitamine A i C i dobar je izvor gvožđa i kalcijuma. Sadrži skob, nešto masnoća i riboflavin. Bamija je rasprostranjena u istočnjačkim kuhinjama, Africi, jugu SAD i balkanskim zemljama.
Bamija se može kupovati sveža i suva. Kada se kupuje sveža paziti da ne bude duža od 3 cm jer je to bolja što je kraća. Sveža bamija čisti se oštrim nožem tako što joj se odstrane nepotrebni delovi (peteljka i kapica). Prilikom čišćenja paziti na mahunu jer ako se ošteti može iscureti sluz koja daje specifičan miris i pomaže zgušnjavanju jela. Opranu svežu bamiju treba dobro osušiti od vode.
Ako se kupuje sušena bamija, voditi računa da posle namakanja znatno poraste. Obično se prodaje u đerdanima od kojih je svaki težak oko 5 g. Bamija je spremna za korišćenje čim se poveća posle namakanja.
Prilikom kuvanja paziti da se ne raskuva jer će se raspasti.
 
     
  Sastojci  
  • 300 g sveže bamije ili 30 g sušene
  • 500 g jagnjetine od buta (bez kostiju)
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 50 g smokava
  • ½ limuna
  • 1 kašičica iseckanog peršuna
  • 1 crvena ljuta papričica
  • 450 ml mesne supe
  • 25 g brašna
  • Ulje
  • Maslinovo ulje
  • So
     
  Priprema  

Sveža bamija opere se pod mlazom vode, ocedi, nožem odstrani vrh i peteljka i po želji preseče poprečno, dijagonalno ili uzdužno. Sušenu bamiju preko noći potopimo u vodu a zatim se ocedi i odstrane vrh i peteljka. Jagnjeće meso iseče se na komadiće veličine zalogaja. U loncu se zagreje 2-3 kašike ulja, doda seckani luk, jagnjetina, posoli i prži na tihoj vatri uz povremeno mešanje dok ne ispari voda koju meso ispušta. U činiju se ulije supa, doda brašno, promeša i doda u lonac sa mesom. Zatim se dodaje bamija, iseckana ljuta papričica, seckani peršun, na četvrtine iseckane smokve i sok od limuna. Smesu promešamo i mešamo povremeno dok se sos ne zgusne. Kada se sos počeo zgušnjavati, sve zajedno prebacimo u maslinovim uljem zamašćenu vatrostalnu posudu, prekrijemo alumijumskom folijom i pečemo na 170 stepeni u rerni oko 1 sat. Zatim sklonimo foliju i pečemo još desetak minuta da dobije boju.
 

     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend