Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 12. mart 2010.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
     

Jednostavni recepti sa pečenim piletom 4

     
     
     
             
      Pečeno pile koje se može kupiti u samoposlugama dobar je materijal za pravljenje zdravih i ukusnih jela. Pre svega potrebno je skinuti kožicu i odvojiti meso od kostiju. Dobićete oko 4 šolje seckane piletine i to 3/5 belog i 2/5 tamnog mesa. U tako očišćenom piletu ima:
  • 1 037 kCal
  • 166 g proteina
  • 0 g ugljenih hidrata
  • 34 g masti
  • 10,4 g zasićenih masti
  • 13,7 g mononezasićenih masti
  • 8,2 g polinezasićenih masti
  • 505 mg holesterola
  • 0 g dijetnih vlakana
  • 451 mg soli (bez soli dodate pre pečenja)
  • 30% kalorija potiče iz masti

Pasta sa piletinom i osušenim paradajzom

4 porcije

  • 232 kCal po porciji (32% kalorija potiče od masti)
  • Proteina 25 g
  • Masti 8 g
  • Ugljenih hidrata 13 g
  • Holesterola 60 mg
  • Dijetnih vlakana 3,5 g
     
             
  Sastojci  
  • 4 šolje skuvane paste (najbolje penne tipa)
  • 2 šolje iseckanog pilećeg pečenog mesa, bez kožice, ohlađenog
  • ¼ šolje fino iseckanog mladog crnog luka
  • 1 ½ šolja mladog graška
  • ¼ šolje lajt majoneza
  • ¼ šolje pavlake sa malo masnoće
  • 1 kašika obranog mleka
  • 2 kašike iseckanog osušenog paradajza (najbolje pakovanog u maslinovom ulju, oceđen)
  • Crni biber po ukusu
     
  Priprema  

U veću činiju stavite skuvanu pastu, piletinu, luk, i grašak i dobro umešajte. U manu činiju kašikom umešajte lajt majonez, pavlaku, mleko, i iseckan sušeni paradajz i napravite preliv. Nanesite preliv preko mešavine sa pastom i promešajte dobro.
Poslužite odmah ili ostavite u frižideru do serviranja.
 

     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend