Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 26. februar 2010.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
     

Jednostavni recepti sa pečenim piletom 2

     
     
     
             
      Pečeno pile koje se može kupiti u samoposlugama dobar je materijal za pravljenje zdravih i ukusnih jela. Pre svega potrebno je skinuti kožicu i odvojiti meso od kostiju. Dobićete oko 4 šolje seckane piletine i to 3/5 belog i 2/5 tamnog mesa. U tako očišćenom piletu ima:
  • 1 037 kCal
  • 166 g proteina
  • 0 g ugljenih hidrata
  • 34 g masti
  • 10,4 g zasićenih masti
  • 13,7 g mononezasićenih masti
  • 8,2 g polinezasićenih masti
  • 505 mg holesterola
  • 0 g dijetnih vlakana
  • 451 mg soli (bez soli dodate pre pečenja)
  • 30% kalorija potiče iz masti

Salata od piletine sa voćem i orasima

8 porcija

  • 232 kCal po porciji (38% kalorija potiče od masti)
  • Proteina 18 g
  • Masti 9 g
  • Ugljenih hidrata 18 g
  • Holesterola 45 mg
  • Dijetnih vlakana 2 g
     
             
  Sastojci  
  • 3 šolje iseckanog pilećeg mesa
  • ½ šolje sitno iseckanog celera
  • 1/3 šolje iseckanog mladog crnog luka (i beli i zeleni delovi)
  • 1 čvrsta jabuka, oljuštena i iseckana
  • 1/3 šolje suvih brusnica ili višanja
  • 1 šolja beliog ili crnog grožđa iseckanog na polovine, bez koštica
  • ½ šolje pečenog brazilskog oraha (može i običan)
  • 1/8 kašičice mlevenog crnog bibera
  • ½ kašičice karija
  • 5 kašika lajt majoneza
  • ½ kašike pavlake sa malo masti
     
  Priprema  

U činiju za salatu stavite piletinu, celer, mladi luk, jabuke, suvo voće, grožđe i pečene orahe i promešajte. Biber, kari, majonez i pavlaku stavite u manju posudu i dobro umešajte. Prelite smešu preko salate i dobro promešajte. Salatu možete poslužiti odmah ili čuvati u frižideru za naredni dan.
 

     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend