Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 12. februar 2010.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
     

Dinstano povrće sa belim lukom

     
     
     
             
      Beli luk kao glavni aktivni sastojak ima alicin. Alicin je odgovoran za karakteristični miris belog luka ali je promovisan široko kao antibakterijsko sredstvo i može sprečiti trovanja hranom koja uzrokuju bakterije. Drugi istraživači sugeriraju njegova dejstva protiv zgrušavanja krvi i antikancerska dejstva.

4 porcije
94 Cal po porciji
Proteina 4 g
Ugljenih hidrata 11 g
Masti 5 g, zasićenih masti 0,8 g, holesterola 0,6 mg
Dijetnih vlakana 5 g
     
             
  Sastojci  
  • 2 ½ šolje prokelja iseckanog po sredini (oko 250 g)
  • 2 ½ šolje tikvica iseckanih u sitne komade (oko 250 g)
  • 1 veći paradajz ili 2 manja, iseckani
  • 4 kašičice maslinovog ulja
  • 1 kašičica izgnječenog belog luka
  • 1 kašika narendanog Parmezan sira
     
  Priprema  

Stavite prokelj, tikvice i nekoliko kašika vode u posudu za mikrotalasnu pećnicu i u mikrotalasnoj pećnici kuvajte na jako dok povrće ne omekša. Procedite. Dodajte ulje, beli luk u šerpu koja se ne lepi i zagrejte nekoliko minuta. Dodajte prokelj, tikvice i paradajz. Krčkajte nekoliko minuta. Doajte Parmezan sir i poslužite.
 

     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend