Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 5. februar 2010.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
     

Krompir pire sa belim lukom

     
     
     
             
      Beli luk kao glavni aktivni sastojak ima alicin. Alicin je odgovoran za karakteristični miris belog luka ali je promovisan široko kao antibakterijsko sredstvo i može sprečiti trovanja hranom koja uzrokuju bakterije. Drugi istraživači sugeriraju njegova dejstva protiv zgrušavanja krvi i antikancerska dejstva.

10 porcija
200 kCal po porciji
Proteina 7 g
Ugljenih hidrata 45 g
Masti 4 g, zasićenih masti 0,1 g, holesterola 1 mg dijetnih vlakana 3 g
     
             
  Sastojci  
  • 2 velike glavice belog luka
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 ½ šolja obranog mleka
  • 2 kg krompira, oljuštenog i i iseckanog na četvrtine
  • sveže samleven crni biber
  • so po ukusu
     
  Priprema  

Zagrejte rernu na oko 220 stepeni. Odrežite oko ½ cm vrha glavica i bacite. Stavite glavice na foliju i prelijte uljem preko vrhova glavica a zatim umotajte u foliju. Pecite oko 35-45 stepeni (dok ne omekša i ne dobije zlatno žutu boju). Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi dovoljno da se može držati u ruci a onda oljuštite čenove. Čenove belog luka prebacite u manji teflonski tiganj zajedno sa obranim mlekom. Kuvajte smesu dok ne postane vruća a onda smanjite vatru, poklopite i krčkajte nekoliko minuta. Isključite vatru i izvadite čenove mrežastom kašikom i ostavite u nekoj posudi. Ostavite mleko u kome se kuvao beli luk na pećnici dok ne bude potrebno. Krompir kuvajte u slanoj vodi 12 minuta. Za to vreme dobro će omekšati. Procedite i tako vruće prebacite u posudu za miksovanje i umešajte uz lagano dodavanje mleka. Začinite solju i biberom i po želji dodajte pečeni beli luk.
 

     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend