Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 11. decembar 2009.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
     

Toskanska supa od povrća

     
     
     
      6 porcija

Bez parmezana
138 kCal po porciji (17% kalorija potiče od masti)
Proteina 7 g
Masti 3 g
Ugljenih hidrata 24 g
Holesterola 3 mg
Dijetnih vlakana 7 g

Sa parmezanom
168 kCal po porciji (25% kalorija potiče od masti)
Proteina 1 g
Masti 5 g
Ugljenih hidrata 24 g
Holesterola 11 mg
Dijetnih vlakana 7 g
     
             
  Sastojci  
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 ½ šolja sitno iseckanog crnog luka (1 veća glavica)
  • 1 ½ tašičica timijana suvog ili 2 kašike svežeg seckanog
  • 3 kašičice izgnječenog belog luka
  • 4 šolje krupno iseckanog zelenog kupusa
  • Konzerva od oko 400 g paradajz pelata
  • 2 šolje iseckanog celera
  • 2 šolje iseckane šargarepe ili ’’bebi’’ šargarepa
  • 8 šolja pileće supe (može se zameniti i supom od povrća)
  • 3 šolje krupno iseckanog krompira
  • ½ šolje iseckanog, svežeg bosiljka
  • 3 šolje tikvica iseckanih na pola pa na komade
  • Oko 400 g crvenog pasulja (može i belog), opranog i oceđenog

    Garnirung

    Narendan parmezan sir, oko kašika po osobi
     
  Priprema  

Zagrejte maslinovo ulje u velikom tefonskom tiganju na srednjoj toploti. Dodajte crni luk, timijan i beli luk i pržite oko 3-5 minuta. Dodajte kupus, sadržaj konzerve paradajza (i sok), celer i šargarepu i pržite na tihoj vatri 8-10 minuta. Dodajte pileću supu, krompir, sveži bosiljak, tikvice i pasulj i vratite na vatru da proključa. Poklopite i pustite da se krčka oko 1 sat. Podelite supu u činije i pospite struganim parmezanom.
 

     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend