Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 6. novembar 2009.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
     

Makaroni sa piletinom i sirom

     
     
     
      6 porcija

433 kCal po porciji
Proteina 34 g
Ugljenih hidrata 42 g
Masti 13 g, zasićenih masti 57 g, holesterola 757 mg
dijetnih vlakana 5 g
     
             
  Sastojci  
  • 1 kesa makarona penne tipa
  • 2 šolje cvetića karfiola
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • ½ šolje sitno seckanog crnog luka
  • ½ šolje suvog belog vina
  • 3 šolje obranog mleka
  • 3 kašike brašna
  • ¾ kašičice soli
  • ½ kašičice sveže samlevenog bibera
  • 1 šolja narendanog kačkavalja
  • 3 šolje narendane kuvane piletine ili ćuretine
  • 1 kašičica senfa
  • 2 kašike iseckanog vlašca ili perca mladog crnog luka
     
  Priprema   Sipajte vodu u veliki lonac i kada proključa kuvajte makarone oko 5 minuta. Dodajte cvetiće karfiola i nastavite da kuvate uz povremeno mešanje dok pasta i karfiol ne omekšaju, za šta treba još 4-5 minuta kuvanja. Isperite, procedite i vratite u lonac.
U međuvremenu, zagrejte ulje u većem tiganju, dodajte luk i proprižite oko 2-3 minuta. Dodajte vino i kuvajte 1 minut. U činiji srednje veličine promešajte mleko, brašno, so i biber i dodajte u tiganj. Pustite da proključa na srednjoj vatri uz mešanje, oko 1 minut. Smanjite vatru i dodajte sir i mešajte dok se ne istopi. Dodajte piletinu (ili ćuretinu) i senf u sos sa sirom i kuvajte dok se ne ugreje, oko 2 minuta.
Pomešajte sos sa pastom i karfiolom i servirajte posuto sa seckanim vlašcem ili percima mladog crnog luka.

Servirajte sa salatom od spanaća

Napomena: Da biste pripremili pileće meso za ovaj recept, pileće grudi bez kožice stavite u šerpu ili tiganj, dodajte malo slane vode i poklopite da provri. Kad proključa, smanjite vatru i dinstajte 10-12 minuta.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend