Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 25. septembar 2009.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
     

Turšija
(recept Lele Milojković)

     
     
     
      U turšiju se najčešće stavljaju paprike i zeleni paradajz ali su uobičajene i šargarepe, karfiol a poneko stavlja i kruške ili zelene lubenice. U turšiju se može staviti i kupus, iseckan na komade ali se to obično radi kasnije kada se deo pripremljene turšije pojede.
Na vrh turšije staviti karfiol jer se on najbrže ukiseli
     
             
  Priprema preliva  
  • 1 l vode prokuvati i skloniti sa vatre

  • 1 l vode hladne dodati

  • 20 g Na – benzoata

  • 20 g vinobrana

  • 300 g soli

  • 150 ml esencije

  • Kada se prethodna smeša rastopi dodati 8 l vode

     
  Priprema   Oprano, očišćeno i naslagano povrće preliti pripremljenom smešom. Za burence od oko 50 l potrebno je obično oko 20 l preliva. Na vrh bureta obavezno staviti i 2 veće veze celerovog lista.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend