Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 4. septembar 2009.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
     

Lahmahjoon pizza (pizza na jermenski način)

     
     
     
      6 porcija
  • 344 kCal po porciji (6% kalorija potiče iz masti)
  • Proteina 14 g
  • Masti 15 g
  • Ugljenih hidrata 39 g
  • Holesterola 35 mg
  • Dijetnih vlakana 5 g
     
  Sastojci
 
 
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • ½ šolje iseckanog vlašca
  • 250 g melevene jagnjetine
  • 4 iseckana paradajza veličine šljive
  • 2 kašike iseckanog svežeg peršuna
  • 1 kašika sirupa od nara
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice sveže samlevenog bibera
  • Kornfleks
  • Mešavina za picu (oko 500 g) ili uzmite već pripremljene podloge.
  • 1/3 šolje feta sira
  • 1 kašika kikirikija
     
  Priprema   Zagrejte ulje u teflonskom tiganju na srednjoj toploti. Dodajte iseckan vlašac i pržite uz mešanje dok ne omekša (oko 2 minuta). Dodajte jagnjetinu i kuvajte mešajući varjačom dok ne dobije braonkastu boju (oko 5 minuta). Presipajte u cediljku i osecite masnoću. Obrišite tiganj i vratite meso i vlašac pa dodajte paradajz i kuvajte oko 3 minuta. Dodajte peršun, sirup od nara, cimet i biber i mešajte dok se ne sjedini pa skonite sa vatre.
Zagrejte rernu. Pospite kornfleks preko tepsije i preko njega nanesite testo za pizzu. Pecite testo oko 3-4 minuta. Koristeći široku štatulu okrenite koru. Nanesite jagnjetinu na površinu pizze, ostavljajući 2-3 cm ivice bez nadeva. Pospite feta sirom i kikirikijem.
Zatvorite opet rernu i pecite oko 8 minuta.

Napomene uz recept
1. Sirup od nara nalazi se u bliskoistočnim tržnicama a može se i samostalno napraviti: Kuva se oko 4 šolje soka od nara u nepoklopljenoj šerpi u kojoj se sok neće zalepiti za dno. Kuva se 45-50 minuta dok ne ne počne da se lepi za kašiku. Treba da se dobije oko ½ šolje sirupa. Sirup se može čuvati u frižideru oko 3 meseca.

Uz ovu pizzu odlično ide svetlo pivo.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend