Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 14. avgust 2009.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
     

Vegetarijanska pasta Bolonjeze (makarone sa pasuljem)

     
     
     
      4 porcije
  • 443 kCal po porciji
  • Proteina 19 g
  • Ugljenih hidrata 67 g
  • Masti 11 g, zasićenih masti 3 g, holesterola 9 mg
  • dijetnih vlakana 14 g
     
  Sastojci
 
 
  • Konzerva pasulja, oko 500g
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 manja glavica crnog luka, naseckana
  • ½ šolje naseckane šargarepe
  • ¼ šolje neseckanog celera
  • ½ kašičkice soli
  • 4 čena belog luka, naseckanog
  • 1 list lorbera
  • ½ čaše belog vina
  • konzerva seckanog paradajza, oko 500g
  • ¼ šolje naseckanog svežeg peršuna
  • pakovanje makarona (oblik rezanaca)
  • ½ šolje narendanog Parmezan sira
     
  Priprema   Sipajte vodu u veliki lonac i kada proključa kuvajte makarone dok omekšalu, prema uputstvu (oko 9 minuta). Procedite pastu. U manjoj posudi izgnječite ½ šolje pasulja. U tiganj srednje veličine zagrejte ulje na srednjoj vatri, dodajte luk, šargarepu, celer i so, poklopite i kuvajte uz povremeno mešanje oko 10 minuta. Dodajte beli luk i list lorbera i kuvajte uz mešanje još oko 15 sekundi. Dodajte vino, pojačajte toplotu na jako i kuvajte dok veći deo tečnosti ne ispari (oko 3-4 minuta). Dododajte paradajz i njegov sos, 2 kašike peršuuna i izgnječen pasulj. Ostavite da se krčka dok se ne zgusne (oko 6 minuta). Dodajte ostatak pasulja, kuvajte uz povremeno mešanje jos 1-2 minuta. Skuvanu i proceđenu pastu podelite u 4 činije, bacite list lorbera i podelite sos na čeitri dela pa ga prelijte preko paste. Pospite odozgo nastrugani Parmezan sir i preostali peršun.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend