Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 3. jul 2009.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
     

Makaroni sa buterom i sirom 3
(recept za majstore)

     
     
     
      6 porcija
  • 495 kCal po porciji, 28% kalorija potiče iz masti
  • Proteina 33 g
  • Ugljenih hidrata 55 g
  • Masti 15 g, zasićenih masti 7,5 g, holesterola 75 mg
  • dijetnih vlakana 6 g
     
  Sastojci
 
 
  • 2 kese integralnih makarona
  • 1 kašika butera
  • 3 kašike krem sira od obranog mleka
  • 2 ½ šolje bezmasnog mleka
  • ¼ šolje brašna
  • ½ šolje belog vina
  • 3 kašike narendanog kačkavalja
  • 1 šolja narendanog čedar sira sa smanjenom količinom masti
  • 1/3 šolje narendane mocarele
  • 2/3 šolje nekog sira jakog mirisa po ukusu
  • ½ kašičice Tabasko sosa
  • sveže samleven biber
  • 200 g kuvanog i iseckanog mesa krabe ili jastoga

Opcioni preliv

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica iseckanog ili zgnječenog belog luka
  • 2 šolje iseckanog hleba
  • manja količina ulja za pečenje
     
  Priprema   Zagrejte pećnicu na 200 stepeni i nauljite tepsiju.
U blago posoljenoj vodi kuvajte makarone dok ne omekšaju. Ocedite makarone i vratite u šerpu da ostanu vlažne i tople.
U međuvremenu, u teflonskom tiganju, rastopite buter na srednjoj vatri i pustite da zabraoni (oko 1 minut). Smanjite topolotu i dodajte krem sir i ½ šolje obranog mleka. Kuvajte uz mešanje dok se ne sjedini pa dodajte ostatak mleka. U manjoj činiji, pomešajte brašno sa vinom pa i to dodajte masi koju kuvate. Nastavite da kuvate uz mešanje oko minut ili dva. Sklonite tiganj sa vatre i dodajte sve sireve, tabasko i biber. Ako se sirevi ne istope kompletno, vratite na vatru uz stalno mešanje. Dobijenu masu sipajte na makarone koje su u velikom loncu pa dodajte plodove mora. Naspite masu u pripremljenu tepsiju.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend