Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 5. jun 2009.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
     

Kinpira
(recept iz Japana)

     
     
     
      4 porcije

Kinpira je jedno od klasičnih jela koja se spremaju u japanskim domovima a sastoji se od dve omiljene vrste korenastog povrća, šargarepe i burdoka.
Burdok ili gobo je korenasto povrće bogato dijetnim vlaknima koje je u Japanu vrlo popularano.
 
     
  Sastojci
 
 
  • 1 koren burdoka srednje veličine (oko 300 g)
  • 1 kašika ulja (najbolje kanola ili ulja od pirinčanih mekinja)
  • 2 suve japanske paprike (mogu i domaće)
  • 1 šolja šargarepe iseckana na rezance veličine palidrvca
  • 1 kašika sake-a (pirinčanog vina)
  • 1 kašika soja sosa sa smanjenom količinom soli
  • 2 kašike mirin-a (pirinčano vino za kuvanje)
  • 1 kašika krisal šećera
  • 1 kašika pečenog i mlevenog susama
     
  Priprema   Oštrom četkom očistite i ogulite burdok. Iseckajete ga u rezance veličine palidrvca i dobro operite u hladnoj vodi. Dobićete oko 2 šolje rezanaca. Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte suvu papriku i pržite oko 30 sekundi. Dodajte burdok i pržite oko 3 minuta dok ne omekša (postaće staklaste površine). Dodajte šargarepu i pržite još 2 minuta. Smanjite toplotu na minimum i dodajte soja sos, sake, mirin i šećer. Pržite još 1 minut da povrće upije sos. Izdvojte i bacite papriku a povrće aranžirajte u kuglu u postavite u centar činije za serviranje. Garnirajte susamom.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend