Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 16. januar 2009.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
      Danski medenjaci
(recept iz Danske)
     
     
     
     

     
     
     
      Ovi medenjaci idealni su da se zamrznu tako da uvek možete imati domaće medenjake.

150 kCal po medenjaku
Proteina 13%
Ugljenih hidrata 79
Masti 8%
 
     
  Sastojci
 
  Sastojci za oko 20 medenjaka
  • 700 ml graham brašna
  • 400 ml ovsenih pahuljica
  • 600 ml vode
  • 50 vode da se razmuti kvasac
  • 25g kvasca
  • ½ kašike soli
  • 1 kašika meda
  • ½ - 1 l pšeničnog brašna
     
  Priprema   Pomešajte graham brašno sa ovsenim pahuljicama u velikoj posudi. Zagrejte 600 ml vode do 50 stepeni i sipajte unutra. Ostavite da odstoji oko 30 minuta. Kvasac razmešajte u 50 ml tople vode. Umešajte kvasac, so i med sa graham brašnom i ovsenim pahuljicama. Umesite masu sa pšeničnim brašnom dok ne postane pogodno za rad. Količina brašna koje je potrebno može biti različita. Prekrijte testo i pustite ga da naraste na otprilike duplu veličinu. To traje obično oko 50 minuta. Izručite testo na ravnu površinu posutu brašnom i mesite opet. Formirajte od testa kuglice Prerijte i pustite ih da narastu na tepsiji tokom 40 minuta. Pecite na 200 stepeni 15-20 minuta. Tokom pečenja nanesite četkicom vodu na pecivo kako bi imalo ukusno hrskavu koricu.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend