Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 5. septembar 2008.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
      Supa od sočiva sa spanaćem      
     
     
     

     
     
     
      Uz cveklu i blitvu, spanać spada u porodicu Chenopodiaciae. Spanać vodi poreklo iz Irana i poznat je vekovima. Ime spanać vodi poreklo od persijskog aspanah. Na kineskom spanać se i sada zove ’’persijsko povrće’’. Spanać je bogat vitaminom A i E.

4 porcije

491 kCal po porciji
Proteina 15%
Ugljenih hidrata 75%
Masti 10%
 
     
  Supa   Sastojci:
  • 150g žutog sočiva
  • 1l vode ili bujona od povrća
  • 100g svežeg ili smrznutog spanaća
  • 1 luk, sitno iseckan
  • 1 paradajz, fino iseckan ili 3-4 kašike pirea od paradajza
  • ½ kašičice praha indijskog šafrana (turmeric powder, Curcuma longa)
  • ½ kašičice semenki kumina (Cuminum)
  • 1 grančica svežeg korijandera, iseckana
  • 1-2 zelene, ljute papričice, iseckane (po želji)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • so
     
  Način pripreme   Dobro operite sočivo i kuvajte ga u vodi ili bujonu od povrća dok ne omekša. Operite spanać, blanširajte ga u slanoj vodi i iseckajte ga u blenderu. Zagrejte ulje u dubokoj šerpi i dodajte semenke kumina i ljutu papričicu (ako želite). Dodajte indijski šafran i luk. Pržite dok luk ne postane staklast. Dodajte paradajz i krčkajte lagano dok se paradajz ne omekša ili dok se ulje ne izdvoji. Dodajte kuvano sočivo i spanać. Dodajte još vode ili bujona od povrća ako je potrebno. Posolite i pustite da proključa. Ukrasite fino iseckanim korijanderom.
 
     
  Način serviranja:   Poslužiti sa pirinčem.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend