Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 1. avgust 2008.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
      Caldo verde (Zelena portugalska supa)
(6 porcija)
     
     
     
     

     
     
     
      Caldo verde je jednostavna, klasična supa koju mnogi smatraju nacionalnim portugalskim jelom. Može se naći svuda, od ekskluzivnih hotela u Lisabonu do skromnih rustičnih restorana. U Portugaliji, caldo verde pravi se od couve galega (tamnozelenog kupusa koji liči na kelj) ali su druge vrste kupusa dobra zamena. Tamnozeleno povrće bogato je vitaminima A i C i ima mnogo dijetnih vlakana.

6 porcija
Svaka porcija sadrži 314 kCal,
- Proteini 14%
- Ugljeni hidrati 65%
- Masti 21%
 
     
  Supa   Sastojci:
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 veći crni luk, iseckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckanog
  • 140g kulena
  • 6 krompira srednje veličine, oljuštenih i iseckanih
  • 2 litra hladne vode
  • 450g kelja pažljivo razlistanog
  • So i biber
     
  Način pripreme   Zagrejati malinovo ulje u velikom loncu i na vatri srednje jačine propržiti luk dok ne postane staklast. Dodati beli luk i pržiti još 2 minuta. Dodati krompir i preliti hladnom vodom. Vratiti supu na vatru i kad proključa, smanjiti toplotu. Krčkati petnaestak minuta dok se krompir ne razmekša. Skloniti sa vatre i pustiti supu da se postepeno prohladi. Propasirati sadržaj i vratiti u lonac. Dodati fino razlistani kelj i kuvati oko 2 minuta. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Servirati u pojedinačne posude i garnirati narezanim kulenom.
 
     
  Način serviranja:   Supa se servira sa kukuruznim hlebom
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend