Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 11. juli 2008.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
      Supa od šargarepe i suvih kajsija
(4 porcije)

pripremio: Vojkan Kožicić
     
     
     
     

     
     
     
  Supa:   Sastojci:
  • 2 crna luka srednje veličine
  • 2 češnja belog luka
  • 3 šargarepe srednje veličine
  • malo suncokretovog ulja za prženje
  • 6 komada slatkih i meko sušenih kajsija
  • 2 kašike pirea od paradajza
  • 4 paradajza
  • 1-1,2 l bujona od povrća
  • morska so i sveže mleven crni biber

Sastojci za serviranje:

  • 1 na kolutiće naseckana crvena papričica (ne mnogo ljuta)
  • 1 zelena paprika naseckana na kolutiće
  • 1 stabljika celera
  • sveža majčina dušica ili origano
     
  Način pripreme supe:   Iseckati crni i beli luk na kockice, a zatim pržiti u ulju na tihoj vatri 2-4 minuta. Dodati na kockice naseckanu šargarepu i kajsije, a zatim i krupno naseckani paradajz prethodno očišćen od ljuske. (Paradajz se najlakše očisti od ljuske ako oštrim nožem na suprotnoj strani od peteljke napravite krstić a zatim ga potopite u ključalu vodu oko 10-15 sekundi. Po kuvanju preliti paradajz hladnom vodom a zatim ga oljuštiti). Svo povrće u šerpi lagano izmešati a zatim dodati paradajz pire i 1 l bujona i kuvati na tihoj vatri oko 30 minuta. Po kuvanju ispasirati supu ručnim mikserom i po ukusu posoliti i pobiberiti. Po potrebi eventualno dodati još malo bujona, ako vam se čini da je supa pregusta, a zatim prokuvati supu.
 
     
  Način serviranja:   Gotovoj supi u tanjiru dodati na kolutiće iseckanu: zelenu papriku, crvenu papričicu, stabljiku celera i listiće majčine dušice.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend