Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 27. juni 2008.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
      Supa od paradajza sa vanilom i anisom
(4 -6 porcija)

pripremio: Vojkan Kožicić
     
     
     
     

     
     
     
  Supa:   Sastojci:
  • 800 g paradajza, žutog ili crvenog
  • ½ dl (pola šake) sitno naseckanog luka
  • 1 kašičica anisa
  • 75 g butera (sobna temperatura oko 23 °C)
  • ½ crvene ljute papričice, bez semenki i sitno naseckane
  • 5-7 dl pilećeg bujona (bujon treba da bude dobrog kvaliteta, npr. bujon u kome se kuvalo povrće i piletina)
  • ½ kesice šafrana
  • ½ vanilinog štapića (oko 6 cm)
  • ½ do 1 kašike soka od limuna
  • malo šećera
  • morska so
     
  Način pripreme supe:   Naseckati paradajz na krupne kockice. Propržiti na tihoj vatri naseckani luk i anis sa dve kašike butera. Pržiti dok luk ne dobije zlatno-žutu boju. Dodati naseckanu ljutu papričicu i propržiti jos 1 minut. Dodati paradajz i bujon a zatim i šafran. Ispod poklopca kuvati supu oko 30 minuta. Preseći vanilin štapić po dužini i nožem pažljivo istrugati semenkice a zatim dodati supi i kuvati zajedno oko 10 minuta. Po kuvanju ručno ispasirati supu, potom procediti sve kroz cediljku. Po potrebi dodati još malo pilećeg bujona. Podgrejati supu, dodati preostali puter i sve umešati. Po ukusu posoliti i dodati sok od limuna i vrlo malo šećera koji služe za balansiranje ukusa ove supe.
 
     
  Način serviranja:   Supa može da se servira topla ili samo malo podgrejana.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend