Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 20. juni 2008.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
      Supa od karfiola sa korianderom
(4 -6 porcija)

pripremio: Vojkan Kožicić
     
     
     
     

     
     
     
  Supa:   Sastojci:
  • 1 glavica karfiola srednje veličine
  • 2 kašike suncokretovog ulja
  • 2 crna luka, sitno naseckana
  • ½ kašika kima izmrvljenog u avanu
  • 1 kašičica mlevenog koriandera
  • 1/2 kesice šafrana (0,25 g)
  • 1,2- 1,4 l pilećeg bujona
  • 50 g butera
  • morska so
     
  Sastojci za serviranje:  
  • 1/4 glavice karfiola nacepkanog na male buketiće
  • 50 g sitno naseckanog dimljenog mesa
  • 1 šaka listića svežeg koriandera
  • crvena ljuta papričica, sitno naseckana i očišćena od semenki
  • suncokretovo ulje za prženje
  • izmrvljeni kim
  • ½ kesice šafrana (0,25 g)
  • morska so
     
  Način pripreme supe:   Podeliti glavicu karfiola na četiri dela. Ostaviti ¼ za serviranje. Sitno naseckani crni luk i izmrvljeni kim propržiti zajedno, par minuta. Dodati ¾ karfiola naseckanog na parčice, potom i mleveni koriander i šafran. Promešati sve i propržiti jedan minut na tihoj vatri, a zatim dodati pileći bujon i kuvati dok karfiol ne omekša, oko 15 minuta. Ručnim mikserom izpasirati supu. Posoliti po potrebi.
 
     
  Način serviranja:   Nacepkane buketiće karfiola zajedno sa kimom i malo soli propržiti 2-4 minuta u ulju. U puter rastopljen na sobnoj temperaturi dodati malo šafrana i umešati ga zajedno sa puterom, a zatim umešati mešavinu u pržene karfiole. Pržiti sve zajedno jos 1 minut, potom skloniti na stranu. Propržiti naseckano dimljeno meso. Dodati crvenu papričicu i dimljeno meso u šerpicu sa karfiolom i sve umešati. Pre serviranja u mešavinu povrća i dimljenog mesa dodati i svež koriander.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend