Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 13. juni 2008.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
      Zapečeni riblji file u sosu od slatke pavlake i belog vina
(4 porcije)

pripremio: Vojkan Kožicić
     
     
     
     

     
     
     
  Riblji file   Sastojci:
  • 4 veća filea (oko 600 g npr smuđa)
  • 4 češnja belog luka
  • 4 kašike sveže naseckane žalfije
  • 2 dl slatke pavlake
  • ½ dl belog suvog vina
  • morska so i sveže mleveni crni biber
     
  Krompir   Sastojci:
  • 4 velika krompira
  • maslinovo ulje
  • mleveni crni biber
  • morska so
     
  Način pripreme:   Uključiti pećnicu na 225 °C. Iseći krompir na pravoguaonik i iskoristiti najveci deo krompira. Nasečeni krompir posoliti, pobiberiti i nauljati. Staviti krompir u malo nauljenu posudu a zatim u pećnicu. Peći u pećnici dok krompir ne dobije finu boju i dok ne bude lepo pečen u sredini.

Oprati riblje file, osušiti ih a onda posoliti i pobiberiti. Presaviti file po dužini na ”sendvič”. Staviti file u posudu i preliti umešanom pavlakom i vinom. Beli luk očistiti i naseći na tanke listiće, a potom zajedno sa žalfijom posoliti preko ribljih filea i sosa od belog vina i pavlake. Peći na temperaturi od 175 °C u sredini pećnice oko 20 minuta (zavisi od veličine filea) ili dok temperatura u najdebljem delu filea ne dostigne 57 °C.
 
     
  Način serviranja:   U tanjir staviti riblji file i preliti ga sosom u kojem se pekao. Pored staviti pečeni krompir, zatim na krompir staviti nekoliko listića sveže žalfije.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend