Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 23. maj 2008.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
      Jagnjeći pauflak punjen pečurkama sa pireom od povrća
i sosom do šampinjona i žalfije
(4 porcije)

pripremio: Vojkan Kožicić
     
     
     
     

     
     
     
  Jagnjeci pauflak   Sastojci:
  • 2 jagnjeća pauflaka
  • 150 g sitno naseckanih pečuraka (npr. šampinjona)
  • 2 šake svežeg peršuna
  • morska so i sveže mleven crni biber
     
  Pire od povrća   Sastojci:
  • 2 šargarepe, krupno naseckane
  • 2 peršunova korena, krupno naseckana
  • ½ korena celera, krupno naseckanog
  • 1 krompir
  • 8 malih glavica crnog luka
  • 1 česanj presovanog belog luka
  • 25 g butera
  • ½ dl maslinovog ulja
  • 1-2 dl bujona od pauflaka
     
  Sos   Sastojci:
  • 8-10 listića sveše žalfije, sitno naseckane
  • 100 g šampinjona, sitno naseckanih
  • 2 dl kisele pavlake (ili krem sira)
  • 2 dl bujona od pauflaka
  • 1 kašika butera
  • morska so i sveše mleven crni biber

 

     
  Način pripreme   Raširiti pauflak, a zatim naneti naseckane pečurke i cele listiće peršuna zajedno sa grančicama. Posoliti i pobiberiti. Napraviti rolat od pauflaka, a zatim ga čvrsto uvezati kako se ne bi otvorio pri kuvanju. Tako napravljen rolat kuvati u malo posoljenoj vodi sve dok viljuška ne prodje lako kroz rolat (oko 1 ½ -2 sata). Kada je rolat kuvan izvaditi ga da se ohladi, a potom odstraniti konac kojim je bio uvezan.
Sve povrće staviti u blender i izmiksovati sve dok ne dobijete sitno naseckano povrće. Naseckano povrće propržiti u ulju i puteru dok ne bude meko i ne dobije lepu, rumenu boju. (Povrće se ne sme prepržiti jer će se onda dobiti pire). Dodati bujon i sve lepo prokuvati. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Propržiti šampinjone u puteru u šerpici dok ne dobiju finu boju a zatim dodati žalfiju i promešati. Skloniti šerpicu na stranu. Prokuvati bujon i kiselu pavlaku, a zatim umutiti dobro ručnim mikserom. Dodati propržene šampinjone i žalfiju. Prokuvati sve zajedno, uz mešanje, na tihoj vatri. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
 
     
  Način serviranja:   Pri serviranju naseći rolat na 2 cm debele kolutiće i propržiti svaku stranu, na vrlo malo ulja, dok ne dobijete finu rumenu boju, a zatim servirati kao na slici.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend