Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 9. maj 2008.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
      Rižoto sa šafranom, paradajz sosom i škampima
(6 porcija)

pripremio: Vojkan Kožicić

     
     
     
  Rižoto   Sastojci:
  • 1,2-1,5 l ribljeg bujona
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 crni luk, fino naseckan
  • 2 stabljike celera, fino naseckane
  • 2 česnja belog luka, fino naseckanog
  • 400 g italijanskog pirinča (Avorio ili Arborio)
  • 2,5 dl belog vina
  • 25 gr butera
  • 6 škampi po osobi (količina zavisi od veličine)
  • svež peršun i tri štapa mladog crnog luka
  • morska so
     
  Sos od paradajza   Sastojci:
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 češanj belog luka
  • 1 kašičica suve majčine dušice
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 400 g celih paradajza iz konzerve
  • crveno vinsko sirće i ¼ kašičice šećera (po ukusu)
  • morska so i sveže mleveni crni biber
     
  Začin za rižoto   Sastojci:
  • ½ kašičice suve mirodjije
  • ½ kašičice suvog semena od komorca
  • 5 zrnca crvenog bibera
  • ¼ kašičice tucane crvene paprike
  • ½ kesice šafrana

Promešati sve sastojke i avanu izmrviti.
 

     
  Način pripreme   Za paradajz sos naseckati sitno crni i beli luk i propržiti sve na tihoj vatri. Dodati majčinu dušicu i sve propržiti par minuta. Dodati grubo naseckane paradjze iz konzerve i sve lepo umešati. Ostaviti tako da sa krčka na tihoj vatri oko 10-15 minuta. Ispasirati sve zajedno a zatim po ukusu dodati malo šećera, soli i bibera. Na kraju dodati sirće, po ukusu.
Pri pripremi rižota u šerpi sa zagrejanim uljem dodati naseckani celer i luk. Propržiti par minuta a potom dodati beli luk i sve to pržiti, uz stalno mešanje, još par minuta. Dodati začin za rižoto, sve umešati i još malo propržiti. Dodati pirinač i nastaviti sa mešanjem i prženjem još par minuta. Dodati belo vino i propržiti sve zajedno par minuta. Polako početi sa dodavanjem vrućeg ribljeg bujona. Rižoto mora stalno da bude prekriven bujonom. Nastaviti sa dodavanjem bujona, prženjem i mešanjem dok rižoto ne bude gotov. Bitno je da se rižoto ne prekuva i da ne bude suv. Kada probate pirinač morate osetiti da je kuvan, ali ne i kašast! Kada je rižoto tako kuvan skloniti ga na stranu i umešati u njega puter. Probati i posoliti po ukusu.
Očišćene škampe u dobro nagrejanom tiganju sa malo ulja propržiti par minuta (u zavisnoti od veličine) a zatim posoliti.
 
     
  Način serviranja:   U zagrejanu činiju staviti prvo sos od paradajza a posle rižoto. Potom dodati naseckani mladi luk i grubo naseckani peršun. Preko rižota staviti škampe, a potom mladi luk i peršun.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend