Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 25. april 2008.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
      Pirinač sa šampinjonima, rotkvicama i orasima
serviran sa mariniranim pilećim grudima
(4 porcija)

pripremio: Vojkan Kožicić

     
     
     
  Pileće grudi   Sastojci:
  • 4 komada pilećih grudi
  • sok od ½ limuna i sitno narendana kora od celog limuna
  • 1-2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika suve majčine dušice
  • morska so i sveže mleveni crni biber
     
  Pirinač   Sastojci:
  • 125 g svežih šampinjona
  • 1 ½ kašika putera
  • 4 dl vode
  • 1 ½ pileća kockica za supu
  • 2 presovana češnja belog luka
  • 2 dl pirinča (npr. duguljasti američki pirinač)
  • 1 dl po ukusu jačeg tvrdog sira
  • 1 dl krupno naseckanih rotkvica
  • 1 dl sitno naseckanog praziluka (zeleni deo)
  • 3 kašike krupno naseckanih oraha
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • krupno narendan tvrdi sir (u ovom receptu možete koristiti svež Parmezan sir koji će samo povećati ukus jelu), morska so po ukusu
     
  Način pripreme   Pileće grudi uvaljati u narendanu koru od limuna zajedno sa sokom od limuna, maslinovim uljem majčionom dušicom, malo soli i bibera i ostaviti da odstoji najmanje ½ sata pre pečenja. Peći na roštilju ili u tiganju na malo ulja dok temperatura u najdebljem delu grudi ne dostigne 58 °C, ili 3-5 minuta po strani, u zavisnosti od veličine grudi.

Oprati a onda fino naseckati šampinjone. Prokuvati vodu zajedno sa kockicama za supu i ispresovanim belim lukom. Dodati pirinač i kuvati prema uputstvu na pakovanju. Važno je da se pirinač ne prekuva. Kada je pirinač kuvan umešati u njega narendani tvrdi sir (ili parmezan) i ostaviti tako dok se sir ne istopi. Dodati potom naseckane šampinjone, rotkvice, praziluka, peršun i orahe. Sve lepo umešati i po potrebi pobiberiti.
 
     
  Način serviranja:   Pirinač sa umešanim povrćem, staviti u malo nauljanu činiju, sve to malo pritisnuti a potom prevrnuti u tanjir. Preko oblikovanog pirinča politi nekoliko kapi kvalitetnog maslinovog ulja i potom na vrh staviti krupno narendani tvrd sir (ili parmezan) i krupno nasečene rotkvice. Pileće grudi iseći na parčice, a potom ih tako staviti na tanjir.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend