Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 18. april 2008.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
      Rolat od ribe i slanine sa pire krompirom i povrćem
(4 porcija)

pripremio: Vojkan Kožicić

     
     
     
  Riblji file   Sastojci:
  • 600 g filea (npr od smuđa)
  • 150-180 g slanine vrlo tanko nasečene
  • 1 dl sveže naseckane mirodjije
  • 1 dl sveže naseckanog peršuna
  • sitno narendana kora od jednog limuna
  • ½ kašičica soli (ako je slanina slana manje soli), crni biber krupno mleven
     
  Pire krompir   Sastojci:
  • 800 g krompira za kuvanje
  • 1 dl belog vina
  • 1 dl kisele pavlake
  • 1 dl sveže narendanog tvrdog sira (koristiti po ukusu jači sir)
  • 25 g butera
  • morska so i sveže mleven crni biber
     
  Povrće   Sastojci:
  • 1 veći crveni luk naseckan na ražnjice
  • 200 g graška šećerac (može i zamrznut)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • morska so po ukusu
     
  Način pripreme   Oprati a zatim osušiti riblje file. Na aluminijumskoj foliji ili papiru za pečenje staviti naseckanu slaninu u obliku kvadrata koji nije širi od samog filea. Staviti riblji file preko slanine a zatim posoliti i pobiberiti. Pomešati naseckanu mirođiju sa peršunom i narendanom korom limuna i potom staviti preko filea. Sve to uz pomoć folije umotati u rolat. (U zavisnosti od veličine filea praviti rolate. Ako su filei preveliki biće teže praviti fine rolate). Prvo malo zapeći rolate da bi slanina dobila finu boju, a onda peći u pećnici na 150 °C 10-20 minuta, u zavisnosti od veličine rolata, ili dok temperatura u sredini rolata ne dostigne 56-58 °C.

Očišćeni krompir prokuvati. Kada je krompir kuvan izbaciti vodu, a zatim ga ostaviti tako da ostatak vode ispari. Ispasirati krompir. U šerpici izmešati vino, pavlaku i narendani sir. Polako sve to grejati uz postepeno dodavanje ispasiranog krompira. Dodati puter, a zatim po ukusu posoliti i pobiberiti.

U tiganju sa malo ulja propržiti naseckani luk, dok ne omekša, a potom dodati grašak šećerac i propržiti sve zajedno dok grašak ne omekša. Posoliti po ukusu.
 
     
  Način serviranja:   Rolat iseći na parčice i onda aranžirati zajedno sa pireom i prženim povrćem na tanjiru. Pire možete začiniti svežim peršunom ili mirođijom.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend