Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 11. april 2008.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
      Rolnice od smuđa uvaljane u koriander, pire od brokole i ”budjavog” sira
sa sosom od crvenog sočiva
(4 porcija)

pripremio: Vojkan Kožicić

     
     
     
  Rolnice od smuđa   Sastojci:
  • 4 tanka filea od smuđa (500-600 g)
  • 3 kašike svežeg koriandera, krupno naseckanog (peršun može kao zamena)
  • morska so i sveže mleven crni biber
     
  Pire   Sastojci:
  • 500 g brokole, podeljene na male buketiće
  • 60 g ”budjavog” sira
  • 2 kašike butera
  • morska so i sveže mleven crni biber
     
  Sos   Sastojci:
  • 1 dl već prokuvanog crvenog sočiva
  • 4 dl ribljeg bujona (ili jače supe)
  • 2 kašika butera
  • 2 kašike poluslatkog šerija (ili belog vina)
  • morska so i sveže mleven crni biber
     
  Način pripreme   Osušiti a onda posoliti i pobiberiti file. Umotati ih u plastičnu foliju po dužini tako da izgledaju kao rolna. Foliju na krajevima rolne uviti čvrsto tako da rolnice izgledaju kao ”viršle”, a zatim podvući krajeve folije ispod rolne. Staviti termometar u najdeblji deo rolnice od smudja i peći na 90 °C u pećnici sve dok temperatura na termometru ne pokaže 58 °C. Odstraniti foliju a zatim rolnicu uvaljati u naseckani začin. Nožem pažljivo iseći rolnice od filea na jednake delove.

Prokuvati buketiće brokole dok ne omekšaju. Izbaciti vodu i ostaviti tako sve u otvorenoj šerpi par minuta dok suvišna voda ne ispari. Staviti buketiće brokole, sir i puter u blender i sve lepo izmiksovati. Po ukusu eventualno dodati so i biber. Prebaciti pire od brokole u šerpicu i podgrejati.

U šerpici prokuvati sočivo zajedno sa bujonom i puterom, dok ne omekša, a zatim sve lepo umešati u blenderu. Prebaciti pire u šerpicu i kuvati dok masa ne postane kao redak pire. Dodati šeri, a potom po ukusu posoliti i pobiberiti.
 
     
  Način serviranja:   Preko pirea od brokole i ”budjavog” sira staviti rolnicu od smudja. Pored svega servirati jednu kašiku sosa od sočiva.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend