Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 18. januar 2008.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
      Zapečeno povrće sa kobasicom, poširanim jajetom
i sosom od peršuna i pavlake
(4 porcije)

pripremio: Vojkan Kožicić

     
     
     
  Povrće:   Sastojci:
  • 2 veće šargarepe
  • 3 peršunova korena
  • 3 krompira
  • 1 glavica crvenog luka naseckana na uske ražnjiće kao polumesec
  • sok od jednog limuna
  • 1 kašičica suvog ruzmarina
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 150 gr kobasice
  • morska so i sveže mleven crni biber
     
  Sos:   Sastojci:
  • 3 dl kisele pavlake
  • 1 šaka peršuna
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • morska so i sveže mleven crni biber
     
  Poširana jaja:   Sastojci:
  • 4 jaja
  • 1 ½ l vode
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice esencije (15%)
     
  Način pripreme   Povrće naseći na krupne kockice i staviti u posudu u kojoj će se peći na 220 °C. Umešati povrće sa sokom i korom od limuna, ruzmarinom i uljem. Posoliti i pobiberiti, a zatim staviti u pećnicu. Kada je povrće skoro gotovo umešati ga sa naseckanom kobasicom, a zatim peći jos kratko vreme (vreme pečenja zavisi od vrste kobasice). Bitno je da se povrće ne prepeče jer će se onda pretvoriti u pire.

Izlomiti ljusku a zatim iscediti celo jaje u jednu čašu ili u drugu manju posudu. Čašu sa jajetom primaći što bliže ključaloj vodi a onda polako sipati jaje u ključalu vodu. (Jaja se najbolje poširaju na temperaturi vode oko 93-95 °C baš kada se mehurići sa dna podižu na površinu). Tako kuvati jaje tačno 3 minuta. Izvući jaje i ostaviti ga da se malo ohladi pre serviranja. Napomena! Samo jedno jaje se kuva istovremeno.

U pavlaku staviti peršun. Potom sve lepo izmiksovati dok se peršun potpuno ne usitni i sve zajedno ne izgleda kao tečan sos. Posoliti i pobiberiti po ukusu, a onda sve umešati zajedno sa maslinovim uljem.
 
     
  Način serviranja   Prvo u tanjir staviti pečeno povrće i kobasicu. Preko toga staviti jedno poširano jaje, a zatim oko svega naliti sos. Ukrasiti bosiljkom.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend