Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 4. januar 2008.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
      Pileće grudi punjene pestom i Mocarelom sa tapenade
krompirima i zapečenim paradajzom
(4 porcije)

pripremio: Vojkan Kožicić

     
     
     
  Pileće grudi   Sastojci:
  • 3 komada pilećih grudi
  • 1 dl pesta
  • 125 g narendane mocarele
     
  Sos od pavlake   Sastojci:
  • 1 kisela pavlaka
  • 10 lista sveže naseckane nane
  • 10 cm od jednog celog krastavca naseckanog na tanke listiće
    (meku sredinu sa semenkama ogrebati kašičicom i baciti)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • morska so i crni biber
     
  Povrće   Sastojci:
  • 4-5 manjih krompira po osobi
  • 3 mala paradajza po osobi isečena na polovine
  • morska so, sveže mleveni crni biber i malo maslinovog ulja
     
  Tapenade   Sastojci:
  • 1 šaka (oko 20 komada) Kalamata maslina sa semenkama. Očistiti od koščica i sitno naseckati.
  • 1 file od sardele (može i bez) sitno naseckan
  • 1 kašika fino naseckanog peršuna
  • 1 kašičica naseckanog kaprija
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika soka od limuna
     
  Pesto   Sastojci:
  • 2 šake peršunovog lista
  • 2 šake lista od bosiljka
  • 1 dl narendanog Parmezana
  • 2 češnja presovanog belog luka
  • 1 veća šaka pinjola (ili očišćenih oraha)
  • 0,5 1 dl maslinovog ulja
  • morska so i sveže mleveni crni biber
     
  Način pripreme   U ovom receptu ima malo više detalja ali i pesto i tapenade će vam ostati pa ih možete koristiti kao predjelo namazano na kriške svežeg domaćeg hleba ili u nekom drugom jelu (pogledajte recept ”Kremenadle sa pestom, presovanim krompirom i svežom zelenom salatom).
Počnite sa sosom jer on treba da odstoji da bi dobio dobar ukus. Naseckane tanke listiće od krastavca staviti u tanjirić i posoliti, zatim umešati, staviti 10 minuta u frižider da krastavac otpusti višak vode. Nanu i pavlaku umešati i potom dodati isceđeni krastavac. Dodati maslinovo ulje i sve lepo umešati. Po ukusu posoliti i pobiberiti a onda ostaviti u frižider da odstoji najmanje 1 sat.
Prepolovljene paradajze staviti u posudu tako da je sredina okrenuta na gore. Pobiberiti, posoliti i malo naprskati maslinovim uljem i onda staviti u pećnicu na 140 °C od 1 do 1 ½ sat.
Sastojke za tapenade umešati dobro i ostaviti po strani. U blenderu sitno naseckati pinjole ili orahe. Dodati peršun i bosiljak i sve to sjediniti u jednu masu. Dodati presovani beli luk i pomalo maslinovo ulje i parmezan. Kada ste dobili finu masu posoliti i pobiberiti po ukusu i ostaviti po strani.
Staviti pileće grudi između dve plastične folije i udarati polako oklagijom dok ne dobijete file koji je debeo oko 1 cm. Izmešati 1 dl pesta sa narendanom mocarelom i namazati jednu stranu filea. Uviti file u rolnu uz pomoć plastične folije, zatim uviti krajeve folije kako bi rolna bila podjednako debela. Staviti termometar u sredinu rolne i peći u pećnici na 140 °C dok temperatura na termometru ne pokaže 60 °C. Izvaditi iz pećnice a zatim odstraniti foliju.
 
     
  Način serviranja   Kuvani krompir uvaljati u tapenade i staviti na tanjir. Na tanjir staviti kašiku sosa od pavlake, a preko toga file nasečen na kriške. Pečeni paradajz staviti na tanjir i servirati.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend