Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 28. decembar 2007.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
      Marinirane pileće grudi sa palentom i paradajz sosom
(4 porcije)

pripremio: Vojkan Kožicić

     
     
     
  Pileće grudi   Sastojci:
  • 4 kom. pilećih grudi
  • sok od ½ limuna
  • sitno narendana korica od ½ limuna
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica suve majčine dušice
  • 1 kašičica suve (sitno naseckane) žalfije
  • 1 kašičica morske soli
  • sveže mleveni crni biber
     
  Palenta   Sastojci:
  • 2 dl palente
  • 7 dl mleka i 3 dl vode
  • 125 gr narendane Mocarele
  • morska so i sveže mleveni crni biber po ukusu
  • oko 50 gr sveže narendanog Parmezana
     
  Paradajz sos   Sastojci:
  • 1 kg paradajza
  • ½ crvene ljute papričice oljuštene od semenki
  • 1 kašičica suve majčine dušice
  • 1 kašičica suve (sitno naseckane) suve žalfije
  • 1 šaka krupno naseckanog svežeg bosiljka
  • 2 češnja belog luka
  • 1 dl crnog vina
  • morska so i sveže mleveni crni biber, po ukusu
     
  Način pripreme   Opareni i očišćeni paradajz (objašnjenje se nalazi u receptu Njoki u paradajz sosu) naseckati krupno. Propržiti na tihoj vatri naseckani beli luk i sitno naseckanu papričicu a zatim dodati suve začine i sve propržiti još jedan minut. Dodati paradajz i crno vino, sve umešati, potom kuvati, na tihoj vatri, oko 35-40 minuta. Posoliti i pobiberiti par minuta pred kraj kuvanja sosa. Kada je sos kuvan umešati u njega i naseckani bosiljak.
Sve sastojke za mariniranje pilećih grudi umešati zajedno sa pilećim grudima i ostaviti u frižideru najmanje pola sata da odstoji. Posle mariniranja propržiti pileće grudi u malo maslinovog ulja kako bi dobile finu boju. Ne pržiti duže od par minuta. Tako propržene grudi staviti u pećnicu na 140 °C dok temperatura u najdebljem delu grudi ne bude 60 °C.
U mleko i vodu dodati palentu a zatim na tihoj vatri neprestano mešati dok palenta ne bude kuvana. Dok je palenta još uvek polukuvana dodati so i biber. Dodati narendanu Mocarelu i sve doro umešati. Posudu sa niskim zidovima isprati hladnom vodom, potom naliti kuvanu palentu kako bi dobili ”pogaču” debljine oko 2-2 ½ cm. Ostaviti da se ohladi. Formom ili čašom izvaditi male pogačice. Izvađene pogačice namazati maslinovim uljem i onda propržiti u tiganju (tiganj sa profilom na dnu ostavlja lepu šaru kao da su pogačice bile na roštilju) samo minut-dva po strani.
U suv i zagrejan tiganj staviti narendan parmezan veličine izvađenih pogačica od palente. Tako pržiti dok se parmezan ne istopi. Skloniti tiganj na stranu i sačekati da se ”poklopac” za pogačice od palente ne stvrdne.
 
     
  Način serviranja   Pileće grudi iseći po širini na listove debele oko 2 cm. Servirati prvo paradajz sos a preko njega staviti nasečene pileće grudi. Na jednu od pogačica staviti poklopac od parmezana. Preko svega staviti listić svežeg bosiljka.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend