Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 21. decembar 2007.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
      Pileća pljeskavica sa sosom od papaje i pečenim krompirima sa slaninom
(4 porcije)

pripremio: Vojkan Kožicić

     
     
     
  Pljeskavica   Sastojci:
  • 500 g pilećih grudi
  • 1 jaje
  • 2 ½ kašika soka od limuna
  • 1-2 cm crvene ljute papričice očišćene od semenki
  • 1 dl hlebnih mrvica
  • 1 dl slatke pavlake
  • 1 kašičica suve majčine dušice
  • 1 nepuna kašičica morske soli
  • 1/3 kašičice mlevenog crnog bibera
  • jaje, brašno i hlebne mrvice za paniranje
  • maslinovo ulje i puter za prženje
     
  Sos   Sastojci:
  • 1 papaja očišćena i naseckana na kockice (1x1 cm)
  • 1 manja glavica crnog luka sitno naseckanog
  • 1 cm ljute crvene papričice sitno naseckane i očišćene od semenki
  • 5-7 listova svežeg bosiljka krupno naseckanog
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 ½ kašika soka od limuna
  • morska so i mleveni crni biber po ukusu
     
  Krompir   Sastojci:
  • 4 velika krompira
  • 8 parčadi tanko nasečene slanine
  • maslinovo ulje
  • so (ako je slanina već slana ne soliti)
     
  Način pripreme   Naseckati piletinu na kockice, staviti je zatim u blender i obrnuti nožem samo par puta. Dodati ostale sastojke i u blenderu sve lepo umešati. Ne preterivati sa mešanjem jer će se sve napraviti na paštetu, a onda je teško napraviti pljeskavice. Napraviti male pljeskavice, uvaljati ih prvo u brašno , zatim u jaje i na kraju u hlebne mrvice. U šerpici promešati 1 kašiku maslinovog ulja i jednu kašiku putera a onda pržiti pljeskavice, oko 3 minuta na svakoj strani, dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Pošto za krompir treba najviše vremena počnite prvo sa njime. Očistiti krompir a zatim odstraniti višak tako da dobijete pravougaonik od krompira. Iseći pravougaonik po dijagonali i dobićete dva trouglasta štapića. Uvijte ih slaninom i učvrstite čačkalicom, a zatim jedan po jedan staviti u sud. Poprskajte sve sa par kapi maslinovog ulja. Peći u pećnici na 150 °C dok krompir ne bude pečen.
 
     
  Način serviranja   U tanjir staviti pečene krompire sa slaninom i pljeskavicu, a zatim to preliti sosom. (Svi sastojci sosa se samo umešaju i po ukusu posole i pobibere). Ukrasiti jelo listićima svežeg bosiljka.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend