Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 14. decembar 2007.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
      Teleća džigerica sa šafran-pireom i salsom od peršuna, kaprija i senfa
(4 porcije)

pripremio: Vojkan Kožicić

     
     
     
  Džigerica   Sastojci:
  • 600 g teleće džigerice
  • 50 g sitno naseckane dimljene slanine
  • 1 kašika maslinovog ulja za prženje
  • morska so i sveže mleven crni biber
     
  Pire od krompira   Sastojci:
  • ½ kg oljuštenih krompira za kuvanje
  • ¼ količine šafrana iz kesice
  • 1 dl kisele pavlake
  • 1 kašika putera
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • malo mleka
  • 1 češanj belog luka, krupno naseckanog
  • morska so i sveže mleveni crni biber
     
  Salsa   Sastojci:
  • 1 šaka sitno naseckanog peršuna
  • 1 šaka sitno naseckane minte
  • 1 veći češanj sitno naseckanog belog luka
  • 1 kašika ”dijon” senfa (može i običan senf)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica vinskog sirćeta
     
  Sos   Sastojci:
  • 1 dl pilećeg bujona
  • 1 dl slatke pavlake
  • ½ šake sitno naseckanog peršuna
     
  Način pripreme   Kuvati krompir u malo posoljenoj vodi sa belim lukom, maslinovim uljem i izmrvljenim šafranom. Kada je krompir kuvan izbaciti vodu i ostaviti tako par minuta da višak vode u krompiru ispari. Ispasirati krompir, a zatim dodati puter, i pavlaku. Sve dobro umešati i po ukusu posoliti i pobiberiti. Po potrebi možete dodati i par kašičica mleka. Pire treba da bude mek i rastresit.
Iseci džigericu na 1 cm tanke listove. Pržiti u ulju taman toliko da džigerica ne bude roza u sredini. Ako se preprži biće suva i neukusna. Kada je džigerica pržena posoliti je malo sa obe strane. Propržiti naseckanu slaninu 2-3 minuta.
Sve sastojke salse, osim slanine, dobro umešati i po ukusu posoliti i pobiberiti.
Prokuvati pileći bujon, a zatim dodati pavlaku i peršun i ponovo sve prokuvati. Skloniti na stranu a zatim mikserom sve umutiti.
 
     
  Način serviranja   Prvo servirati pire krompir a potom sos. Staviti u tanjir 2 parčeta pečene džigerice a onda “posoliti” džigericu i sos prženom slaninom. Preko džigerice staviti jednu kašiku salse.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend