Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 7. decembar 2007.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
      Jambalaja sa kobasicom, piletinom i škampima
(4 porcije)

pripremio: Vojkan Kožicić

     
     
     
      Sastojci:
  • 2 parčeta poluljute kobasice (oko 250 g)
  • 20 komada škampa
  • 2 komada pilećih grudi (oko 300 gr)
  • 8 komada paradajza nasečenih na krupne komade
  • 1 koren morača (u narodu se to još zove ”divlja mirođija”) krupno naseckan
  • 3 stabljike celera fino naseckanih
  • 2 crna luka krupno naseckana
  • 2 češnja belog luka fino naseckana
  • 1 mala crvena ljuta papričica očišćena od semenki i fino naseckana
  • 1 kašika pirea od paradajza
  • 1, 5 dl italijanskog pirinča (Avorio ili Arborio)
  • 6 dl pilećeg bujona
  • 3 kašičice suvog korijandera
  • 3 kašičice suve majčine dušice
  • maslinovo ulje za prženje
  • morska so i sveže mleven crni biber
     
  Sos   Sastojci:
  • 1 kisela pavlaka
  • 1 manji sitno naseckani crveni luk
  • 1 šaka krupno naseckanog svežeg peršuna
     
  Način pripreme   Naseći kobasice na kolutiće, očistiti škampe od ljuske i iseći piletinu na kockice od oko 2x2 cm. Propržiti piletinu i kobasice zasebno, samo 1 minut u malo ulja, na jakoj vatri da po površini dobiju finu boju, a zatim sve staviti na stranu. Sve, već naseckano povrće, propržiti 2-3 minuta u ulju u velikom tiganju ili šerpi sa niskim stranicama. Dodati suve začine i paradajz pire, sve umešati, a potom dodati pirinač. Sve to umešati i onda pržiti još 2-3 minuta. Dodati bujon i kuvati na srednjoj temperaturi, uz povremeno mešanje oko 15-20 minuta ili dok pirinač ne omekša. Dodati još 2,5 dl vode, prženu piletinu i kobasice, a zatim i očišćene škampe. Sve lepo umešati, poklopiti i ostaviti da krčka, na tihoj vatri, 10 minuta.
 
     
  Način serviranja   Jelu u tanjiru dodati kašiku pavlake, potom crveni luk i peršun.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend