Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 23. novembar 2007.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
      Rižoto sa pestom od suvog paradajza
(4 porcije)

pripremio: Vojkan Kožicić

     
     
     
  Rižoto   Sastojci:
  • 1,2-1,5 l pilećeg bujona
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 crni luk, fino naseckan
  • 3 stabljike celera, fino naseckane
  • 2 česnja belog luka, fino naseckanog
  • 400 gr italijanskog pirinča (Avorio ili Arborio)
  • 2,5 dl belog vina
  • 25 gr putera
  • šaka bosiljka i ½ šake pinjola
  • morska so
     
  Pesto od suvog paradajza   Sastojci:
  • 4 šake lista od bosiljka
  • 1 češanj presovanog belog luka
  • 5-7 sušenih paradajza (iz tegle, mariniranih u ulju)
  • 1-1,5 dl maslinovog ulja
  • 1 dl narendanog Parmezana
  • 1 dl pinjola (orasi ili lešnici mogu kao zamena)
  • morska so i sveže mleveni crni biber
     
  Način pripreme   Za pesto od paradajza sos naseckati sitno crni i beli luk i propržiti sve na tihoj vatri. Dodati majčinu dušicu i sve propržiti par minuta. Dodati grubo naseckane paradjze iz konzerve i sve lepo umešati. Ostaviti tako da sa krčka na tihoj vatri oko 10-15 minuta. Ispasirati sve zajedno a zatim po ukusu dodati malo šecera, soli i bibera. Na kraju dodati sirće, po ukusu.
Pri pripremi rižota u šerpi sa zagrejanim uljem dodati naseckani celer i crni luk. Propržiti par minuta a potom dodati beli luk i sve to pržiti, uz stalno mešanje, još par minuta. Dodati pirinač i nastaviti sa mešanjem i prženjem još par minuta. Dodati belo vino i propržiti sve zajedno par minuta. Polako početi sa dodavanjem pilećeg bujona. Rižoto mora stalno da bude prekriven bujonom. Nastaviti sa dodavanjem bujona, prženjem i mešanjem dok rižoto ne bude gotov. Bitno je da se rižoto ne prekuva i da ne bude suv. Kada probate pirinač morate osetiti da je kuvan, ali ne i kašast! Kada je rižoto tako kuvan skloniti ga na stranu i umešati u njega puter i polovinu šake sitno seckanog bosiljka. Probati i posoliti po ukusu.
 
     
  Način serviranja   U zagrejanu činiju staviti rižoto. Potom dodati 1-2 kašike pesta od paradajza. Preko svega staviti pinjole (da bi povećali ukus pinjola propržite ih u suvom tiganju dok ne porumene) i par listića bosiljka.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend