Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 2. novembar 2007.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
      Njoki u paradajs sosu
(6 porcija)

pripremio: Vojkan Kožicić


 

     
     
     
  Njoki   Sastojci:
  • 6 velikih krompira (oko 1 kg)
  • 1,5 dl brašna tip 500
  • 3 žumanca
  • 1 šaka fino naseckanog peršuna i majorana (mozete koristiti isto i majčinu dušicu)
  • 1 šaka fino narendanog Parmezan sira
  • fino narendana ljuska od ½ morskog oraščića
  • morska so i sveže mleveni crni biber po ukusu
     
  Paradajz sos   Sastojci:
  • 1 kg paradajza
  • 2 česnja belog luka
  • 125 g crvenog vina
  • 1 šaka fino naseckanog bosiljka i peršuna
  • morska so i sveže mleveni crni biber
     
  Način pripreme   U zagrejanoj pećnici na 170°C peći krompir oko 1 ½ sat ili dok ne bude pečen. Pečen krompir izvaditi iz pećnice a zatim ga ostaviti da se ohladi. Skinuti deo korice krompira a zatim kašikom izvaditi unitrašnjost krompira. Tako izvadjeni krompir ispasirati a zatim dodati žumanca, Parmezan sir, brašno, fino naseckani majoran i peršun i rendano morsko orašče. Sve umešati u testo. Brašnom namazati površinu za razvlačenje testa. Uzeti deo testa u razvući ga u oblik kobasice. ”Kobasica” treba da bude oko 2 cm debljine. Iseći ”kobasicu” od testa zatim brzim pokretima noža na njoke dužine oko 2 cm, a zatim lagano pritisnuti po sredini nasečenih parčića palcem i kaziprstom. Tako pripremljene njoke kuvati u malo posoljenoj vodi oko 2 minuta ili dok njoke ne isplivaju na povrsinu vode. Njoke se najbolje kuvaju na temperaturi vode oko 93 °C (bas kada se mehurici sa dna podižu na površinu). Iskuvane njoke staviti na stranu da se odcede.

Suprotno od peteljki na paradajsu zaseci mali krstić na korici paradajza a zatim ga potopiti u ključalu vodu. Posle 10-15 sekundi, ili čim kožica počne da se odvaja, izvaditi paradajz i staviti ga u hladnu vodu. Podeliti paradajz na pola a zatim ga iseći na krupne kockice. Naseći sitno beli luk. Umešati i šerpici naseckani paradajz, beli luk, peršun, bosiljak i crveno vino. Kuvati dok ne proključa a zatim kuvati na tihoj vatri još oko 15 – 20 minuta. Oko 5 minuta pred kraj kuvanja sosa pobiberiti i posoliti po ukusu.
 
     
  Način serviranja   Kuvane njoke umešati sa sosom od paradajza, sve zajedno podgrejati a zatim servirati. Nožem za čišćenje krompira iseći nekoliko listova parmezana i staviti preko svega. Dekorisati svežim majoramom ili peršunom.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend