Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 26. oktobar 2007.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
      Supa od tikve sa pilećim ražnjićem začinjenim nanom,
ljutom papričicom i kimom
(4 porcija)

pripremio: Vojkan Kožicić


 

     
     
     
  Supa   Sastojci:
  • 2 kašike butera
  • 1 sitno naseckan luk
  • 2 češnja naseckanog belog luka
  • 1 cm očišćenog i sitno naseckanog đumbira
  • 300 g narandžaste i naseckane tikve
  • 1 dl suvog belog vina
  • 7 dl pilećeg bujona
  • 4 kašika kisele pavlake
  • morska so i sveže mleven crni biber
     
  Ražnjići   Sastojci:
  • 8 ražnjića
  • 4 komada pilećih grudi
  • 1 kašika izgnječenog kima
  • 1 kašika sveže nane, sitno naseckane
  • 1 ½ kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica krupno samlevenog crnog bibera
  • 1 kašičica sitno seckane ljute papričice bez semenki
  • ½ kašičica morske soli
     
  Način pripreme   Način pripreme supe:
U šerpi sa debelim dnom zagrejati buter. Na tihoj vatri propržiti luk, sitno seckani beli luk i đumbir. Dodati naseckanu tikvu i vino. Pržiti na tihoj vatri oko 5 minuta. Dodati bujon i kuvati oko 20 minuta na tihoj vatri. Dodati malo vode ako zatreba da bi dobili željenu gustinu. Ispasirati supu ručnim mikserom. Začiniti po ukusu sa malo soli i bibera.

Način pripreme ražnjića:
Podeliti pileće grudi na tri dela po dužini a zatim te delove na kockice. Promešati sve druge sastojke, marinirati nasečene kockice a zatim ih i ostaviti u frižideru najmanje 30 minuta. Ostaviti jedan mali deo marinata za posluživanje. Nauljati drvene ili metalne ražnjiće i uključiti pećnicu na 175 °C. Nadenuti pileće kockice na ražnjiće a zatim ih vrlo kratko propržiti na jačoj vatri da bi dobile lepu boju. Staviti tako propržene ražnjice u već zagrejanu pećnicu 4-6 minuta. Na pečene ražnjiće staviti ostatak marinade a zatim servirati supu sa malo pavlake i sitno naseckanom nanom.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend