Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 19. oktobar 2007.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
      Rižoto sa pečurkama, belim lukom, majčinom dušicom i peršunom
(6 porcija)

pripremio: Vojkan Kožicić


 

     
     
     
  Rižoto   Sastojci:
  • 1,2 l pilećeg bujona
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 luka, fino naseckana
  • 3 stabljike celera, fino naseckane
  • 2 češnja belog luka, fino naseckanog
  • 400 g italijanskog pirinča (Avorio ili Arborio)
  • 1 dl vermoth-a (suvi Martini ili belo vino)
  • 50 g butera
  • 80 g parmezana, sveže narendanog
  • morska so i sveže mleveni crni biber
     
  Pečurke   Sastojci:
  • 350 g različitih vrsta pečurki (može i samo jedna sorta ili mešavina npr. vrganja, lisičarki i šampinjona)
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 puna šaka grubo naseckane sveže majčine dušice (može i majoram kao zamena)
  • 2 glavice fino naseckanog belog luka
  • 1 puna šaka krupno neseckanog svežeg peršuna
  • sok od ½ limuna
  • morska so i sveže mleveni crni biber
     
  Način pripreme   Naseckati pečurke na listiće i na krupne parčiće (šampinjone možete podeliti po dužini na 4 dela). U već zagrejani veliki tiganj ili šerpu dodati ulje a zatim propržiti šampinjone uz stalno mešanje oko 1 minut. Malo posoliti (ne mnogo jer buljon koji koristite za rižoto je već slan), dodati majčinu dušicu i beli luk, sve umešati i propržiti još par minuta. Skloniti tiganj sa pečurkama na stranu i zatim sve umešati sa peršunom i naceđenim limunovim sokom. Pobiberiti po ukusu.

U šerpu sa zagrejanim uljem dodati celer i luk. Propržiti par minuta a zatim dodati beli luk i sve to pržiti uz stalno mešanje još par minuta. Dodati pirinač i nastaviti sa mešanjem i prženjem još par minuta. Dodati vermout i propržiti sve zajedno par minuta. Povrće i pirinač ne sme da zagore. Dok se sprema rižoto neophodno je da stojite uz šporet. Polako početi sa dodavanje pilećeg buljona. Rižoto mora stalno da bude prekriven buljonom. Posle 5 minuta kuvanja i mešanja rižota dodati već pripremljene pržene pečurke. Sve umešati i nastaviti sa dodavanjem buljona, prženjem i mešanjem dok rižoto ne bude gotov. Bitno je da se rižoto ne prekuva i da ne bude suv. Iskoristite sav buljon. Kada probate pirinač morate osetiti da je kuvan ali ne i kašast. Znači pirinač mora imati otpornost kad pokušate da zagrizete u njega. Kada je rižoto tako kuvan skloniti ga na stranu i umešati u njega buter i parmezan.
 
     
  Način serviranja   U zagrejane tanjire staviti rizoto. Možete jesti sa domaćim hlebom i nekom zelenom salatom.
 
     
     

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend