Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 28. septembar 2007.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Pogledajte:
Ostali recepti nedelje
 
 
           
      Pržene lignje u ljutom sosu sa krompirićima i zelenom salatom
(4 porcije)

pripremio: Vojkan Kožicić


 

     
     
     
  Lignje   Sastojci:
  • 500 g celih lignji
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 crvena ljuta papričica očišćena od semenki i sitno naseckana (otprilike 1 kašika)
  • 1 kašika soka od limuna
  • morska so i sveže mleveni crni biber
     
  Krompir   Sastojci:
  • 500-600 g krompira za pečenje
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika soka od limuna
  • ½ kašičice ruzmarina
  • morska so i sveže mleven crni biber
     
  Sveža salata   Sastojci:
  • sitni paradajz
  • rukola salata (može i druga zelena salata)
  • maslinovo ulje
  • morska so po ukusu (može i bez soli)
     
  Način pripreme   Oprati lignje a zatim odvojiti glavu od tela. Unutrašnji organi izlaze zajedno sa glavom. Iseći pipke od glave. Baciti glavu i unutrašnje organe. Izvuci ”kost” koja se nalazi u telu lignje a zatim očistiti kožicu sa tela lignje. Iseći telo lignje po dužini samo jednim rezom noža tako da dobijete jedan ”list”. Na unutrašnjoj strani tela lignje oštrim nožem malo zaseći tanke paralelne rezove.

Naseći krompir po dužini a zatim ga posoliti i umešati zajedno sa maslinovim uljem, sokom od limuna i ruzmarinom. Peći u pećnici na 220 °C dok krompir ne dobije lepu žućkastu boju.

Napraviti sos od maslinovog ulja, ljute papričice i soka od limuna a zatim posoliti i pobiberiti po ukusu. U zagrejani tiganj sa malo maslinovog ulja staviti lignje sa zasečenom stranom na dole. Pipke samo staviti u tiganj. Malo pritisnuti po telu lignje u tiganju i ono će se uviti. Okrenuti i pipke a zatim sve pržiti još oko 2 minuta. Ne sme se prepržiti jer će lignje bit žilave. Kada su lignje i pipci prženi posipati po njima i umešati sav sos.
 
     
  Način serviranja   Opranu salatu dobro iscediti od vode. Male paradajziće naseći na polovinu a zatim to umešati. Poprskati sa maslinovim uljem i eventualno posoliti. Umešati. U tanjir prvo staviti dosta salate zatim krompir i na kraju lignje.

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend