Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 7. septembar 2007.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Ostali recepti:
Back ] Up ] Next ]
 
           
      Kuvane jagnjeće nogice sa povrćem, dimljenom slaninom
i salsom od kaprija i svežih začina (4 porcije)

pripremio: Vojkan Kožicić


 

     
  Jagnjeće nogice   Sastojci:
  • 4 nogice
  • 4 parčeta nasečene dimljene slanine, 5-6mm debele
  • 2 lovorova lista
  • 4-5 cela zrnca crnog bibera
  • 1 kašičica suvog timjana
  • 1 kašičica soli
  • voda
     
  Kuvano povrće   Sastojci:
  • 1 tikvica
  • bujon od kuvanih nogica
  • 2 šargarepe
  • 6 krompira
  • 8 malih glavica luka
  • ½ korena celera
  • 2 bele šargarepe
  • nekoliko grančica sveže majčine dušice ili ½ kašičice suve
  • 10-15 Kalamata maslina, sa neizvađenom košticom
  • 50 g putera
  • morska so i sveže mleven crni biber
     
  Salsa   Sastojci:
  • 4 kašike kaprija, sitno naseckanog
  • 4 kašike svežeg peršuna sitno naseckanog
  • 1 kašika sveže majčine dušice sitno naseckane
  • 1 kašika francuskog senfa ”Dijon”(može i običan malo ljući senf)
  • 10 filea naseckanih sardelica (može se izostaviti)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • morska so i sveže mleven crni biber
     
  Način pripreme   U većoj šerpi naliti vodu da pokrije jagnjeće nogice. Posoliti i kuvati. Skloniti penu a zatim dodati začine zajedno sa slaninom i kuvati 20 minuta. Izvući slaninu iz šerpe i staviti je na stranu a nogice nastaviti sa kuvanjem 30-50 minuta, u zavisnosti od veličine. Kada viljuška prođe lako kroz meso nogice su kuvane. Procediti i sačuvati bujon. (Bujon se može zamrznuti u manja pakovanja i koristiti po potrebi).
Povrće zajedno sa majčinom dušicom i maslinama kuvati u bujonu od kuvanih nogica. Kada je povrće skoro kuvano dodati puter, posoliti i pobiberiti i dodati već prokuvanu slaninu a onda dokuvati.
Sve sastojke salse dobro umešati.
 
     
  Način serviranja   Pri serviranju naliti kašičicu do dve salse po kuvanoj nogici i povrću.

Prijatno!

     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend