Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recept nedelje - 31. avgust 2007.

Upozorenje:
Nisu svi recepti koji se u ovoj rubrici prikazuju pogodni za sve osobe sa dijabetesom niti svi recepti mogu odgovarati svakom planu ishrane. U dogovoru sa svojim lekarom ili dijetetičarom napravite plan ishrane koji vama odgovara i uključuje hranu koju volite.

Zajedno sa fizičkim vežbanjem i lekovima (insulin ili tablete za lečenje dijabetesa), zdrava ishrana je osnov lečenja dijabetesa.

 
Ostali recepti:
Up ] Next ]
 
           
      Supa od paradajza i paprike sa salsom od bosiljka i peršuna
pripremio: Vojkan Kožicić


 

     
  Supa   Sastojci:
  • 15 zrelih paradajza normalne veličine
  • 3 veće pečene i oljuštene crvene paprike
  • 6-7 kašika hladno presovanog maslinovog ulja
  • 1 kašika, od semenki očišćena, sitno seckana ljuta crvena papričica
  • 1 češanj sitno iseckanog belog luka
  • 2 kašike crvenog sirćeta (ili prema ukusu)
  • oko 5 dl buljona od piletine ili povrća
  • 2 šake svežeg lista od bosiljka
  • 2 šake svežeg peršunovog lista
  • morska so i sveze mleven crni biber po ukusu
     
  Salsa   Sastojci:
  • Nekoliko kapi crvenog sirćeta (ili prema ukusu)
  • 2 šake svežeg lista od bosiljka
  • 2 šake svežeg peršunovog lista
  • morska so i sveže mleven crni biber po ukusu
     
  Način pripreme   Napravi krstić nožem na paradajzu i potopiti ga zatim u ključalu vodu 10 sekundi. Izvadi paradajz iz vode i preliti ga hladnom vodom. Oljuštiti ljusku i seckati paradajz na kockice. Iseckati pečenu i očišćenu papriku na sitne kockice.
U šerpi sa dve kašike maslinovog ulja, na tihoj vatri, propržiti oko 2 minuta naseckanu ljutu i crvenu papriku. Dodati naseckani beli luk i propržiti još 2 minuta. Dodati seckani paradajz, vinsko sirće i vrlo malo soli i pržiti na tihoj vatri, oko 10 -15 minuta, dok se smesa ne sjedini. Dodati buljon i i još uvek na tihoj vatri kuvati 15 minuta. Začiniti po ukusu sa malo soli i krupno mlevenim crnim biberom.
 
     
  Način serviranja   Listiće bosiljka i peršun mešati u mikseru sa maslinovim uljem, par kapi vinskog sirćeta i malo soli i bibera. Pri serviranju supe staviti par kašika pripremljene smese bosiljka i peršuna u tanjir.
Parče svežeg hleba sa mocarela sirom ili nekim drugim svežim domaćim sirom ide odlično uz ovu supu.
     
           
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend